Blog: Hoe wordt Champagne gemaakt

03-03-18
  //   news

Neem een exclusief kijkje achter de schermen bij de creatie van champagne bij Nicolas Feuillatte Centre Vinicole in Chouilly, Frankrijk.
Nicolas Feuillatte is het toonaangevende merk in Frankrijk en wordt gerekend tot de top 5 wereldwijde Champagne merken


Ontdek de unieke wereld van Champagne tijdens een tour en ontdek het proces van de Nicolas Feuillatte Champagne. Tijdens een rondleiding krijg je toegang tot alle ruimtes; de tankruimte, riddling, disgorging en labelen.


Video van een exclusief kijkje achter de schermen bij Nicolas Feuillatt bij Nicolas Feuillatt bij Nicolas Feuillatte


De Eerste fermentatie

De Cuvée Special en Grand Cru worden allemaal bewaard in roestvrijstalen tanks. Het resultaat is een zure, stille witte wijn die geheel droog gefermenteerd is. Slechts enkele eikenhouten vaten worden gebruikt voor verschillende processen en om extra aroma’s toe te voegen. Het gebruik van eikenhouten vaten is een lastigere techniek om mousserende wijn te maken.

Na de eerste fermentatie is blenden (Assemblage) een van de meest belangrijke stappen.

Assemblage

De kunst van het blenden (mengen).

Bij de assemblage worden de verschillende 'stille' wijnen gecombineerd met eventueel enige reserve wijnen uit voorgaande jaren om zodoende de basis voor Champagne te maken; Pinot Noir, Pinot Blanc en Chardonnay worden samengevoegd.

Door de reserve wijnen te gebruiken kan een champagnehuis een blend samenstellen met een smaak die typerend en constant is en maakt elke champagne tot een uniek product.

Bij een vintage champagne worden echter alleen druiven van één specifiek oogstjaar gebruikt. Deze champagnes worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt en dus niet elk jaar. Daardoor kan het karakter van jaar tot jaar verschillen. Vintage champagne wordt ook wel millesime genoemd en is te herkennen aan het jaartal op de fles. Een millésimé is altijd brut.

De Tweede fermentatie - Tirage

Na de Assemblage vindt de tweede fermentatie plaats. Een mengsel van gist, voedingsstoffen en suiker (Liqueur de Tirage) wordt toegevoegd aan de wijn. Na het vullen, worden de flessen hermetisch afgesloten met een tijdelijke capsule en worden ze naar de kelder gebracht waar ze ‘ sur lattes’, horizontaal gelegd worden om zo geleidelijk te fermenteren. Tijdens dit proces komt er alcohol en kooldioxide vrij en blijven dode gistcellen in de fles achter. Het koolzuur is verantwoordelijk voor de fijne belletjes in een champagne.

Aging

Tijdens het tweede fermentatie-proces gaan de gistcellen dood en is de fermentatie compleet.
Tijdens het rijpingsproces, spatten de gistcellen open en brengen complexe, gistachtige smaken voort.

Volgens de wet moet Brut Champagne minimum 15 maanden in de kelders doorbrengen en Vintage Champagne drie jaar.

Bij Nicolas Feuillatte hebben zij besloten om dit proces te verlengen om zo de eigen identiteit van de wijnen te behouden.
De Brut Champagnes rijpen 2 tot 3 jaar en de Vintage champagnes rijpen minstens 4 tot 5 jaar.
Het rijpingsproces kan zelfs 8 tot 10 jaar duren voor de Nicolas Feuillatte Palmes d'Or Champagne collectie."

Riddling

Nadat het rijpingsproces heeft plaatsgevonden, worden de dode gistcellen uit de fles verwijderd, dit proces wordt Riddling (of Remuage) genoemd. De flessen worden in een hoek van 75 graden gehouden. Dagelijks worden de flessen een 1/8e gedraaid terwijl de fles ondersteboven gekeerd blijft. Dit proces zorgt ervoor dat de dode gistcellen in de hals terechtkomt, zodat ze vervolgens verwijderd kunnen worden in het volgende proces; Disgorgement.

Disgorgement

Disgorgement (of Dégorgement) is de laatste stap in het productieproces. De fles wordt ondersteboven gehouden terwijl de flessenhals wordt bevroren door middel van een ijs-zoutbad. Deze procedure resulteert in een bevroren bezinksel van dode gistcellen. Bij het verwijderen van de tijdelijke dop en door de druk van de kooldioxide wordt de bevroren bezinksel uit de fles gespoten, met minimaal verlies van wijn en druk. Na het verwijderen blijft er een heldere Champagne in de fles over, welke in het Dosage proces wordt aangevuld zodat de fles gekurkt kan worden.

Dosage

Laatste stap voordat de fles definitief gekurkt wordt; de toevoeging van ' likeur de dosage’. Een mengsel van witte wijn, suiker en brandy wordt toegevoegd om het suikergehalte van de Champagne aan te passen en om inhoud van de fles aan te vullen. De hoeveelheid suiker hierin bepaalt het smaaktype van de Champagne; Brut, Sec, Demi Sec of Doux.

Corking

De fles wordt nu gekurkt en op de kurk wordt een extra metalen cap bevestigd om de hoge inwendige druk van het koolstofdioxide te waarborgen.

Tasting

Na afloop van een tour kan je de verschillende Nicolas Feuillatte Champagnes proeven en desgewenst ook direct flessen aanschaffen voor thuis.
In het champagne gebied worden de champagnes altijd geschonken in een wijnglas, precies zoals wij Champagne ook het liefst drinken.
Door de Champagne te drinken uit een wijnglas komt de smaak, de aroma’s en het eigen karakter veel beter tot zijn recht.


Met dank aan: pearlwinecircle.com

Wil jij ook een exclusief kijkje nemen achter de schermen bij Nicolas Feuillatte? Dat kan in het prachtige nieuwe 'Espace Nicolas Feuillatte’ in Chouilly, Frankrijk!

Kijk hier voor de mogelijkheden

Deel dit bericht via

Lees ook deze artikelen eens

externalId=news-detail-52.142&filter[active]=1
02-10-18

Blog: The Kobe Connection

31-07-18

Blog: Beste ambachtelijke ijs van Amsterdam